tuinaanleg bostuin met vlonder Den Dolder

| Particuliere tuinen

Deze tuin in Den Dolder heeft een geheel eigen uitstraling en is heel duidelijk een verlengstuk van binnen.

De opdrachtgever had de volgende wensen:

sterke beplanting welke thuishoort in deze omgeving, bosgebied handhaven, totale tuin afsluiten middels hekwerk, ook de inrit, mogelijkheid om met de auto op eigen terrein te draaien en parkeren, een groot royaal terras, er moet `iets` met/in het bosgebied plaatsvinden, minimalistische inrichting.

De entree van de tuin doet enigszins zakelijk aan, dit heeft te maken met kantoor aan huis. Voldoende ruimte om meerdere auto`s te parkeren en draaien op eigen terrein is wenselijk. De tuin wordt gekenmerkt door de strakke vlakken en lijnen. De villa wordt middels een rhododendronwolk afgeschermd van de weg. Tussen deze wolk en de woning is met name het gedeelte waar geparkeerd wordt. Vanuit de villa is dit niet echt fraai, er is een oplossing gevonden in de vorm van een cortenstalen bak (bovengronds 30 cm) met daarin bladhoudende -niet woekerende- bamboe`s. Tussen deze bak en de villa is een mogelijkheid om van het ochtendzonnetje te genieten.

De bladhoudende eiken geplaatst in een raster, zorgen voor de diepte werking. De zijtuin (ter hoogte van de erker) wordt eenvoudig ingericht, toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Maar dit gedeelte moet juist vanuit de living, een krachtige uitstraling hebben. Er vind een herhaling plaats van de cortenstalen bak met bamboe`s, parallel aan de erfgrens. Deze wordt aangelicht met grondspots. Het vormt zo de verbinding tussen de voor- en achtertuin.

Aansluitend aan de achtergevel ligt het hoofdterras, dit terras is doorgetrokken tot de erfgrens, op de grens tussen het terras en de erfgrens wordt een `stoere` cortenstalen muur geplaatst. Deze muur dient als decor voor een betonnen sidetable. Het terras wordt uitgevoerd in een groot formaat tegel in de kleur zwart. Er is voor deze tegel gekozen omdat de structuur in de toplaag van de tegel, aansluit bij de vloer in de living. Op het terras wordt een betonnen eettafel geplaatst, met een afmeting van 300*100cm.

Het bosgebied aansluitend aan het terras wordt gelaten voor wat het is, het behoud van het boskarakter. In het `bos` wordt wel een vlonder aangebracht, zwevend boven het bos. Dit zweven is met name `s avonds duidelijk waarneembaar door het lichteffect dat wordt aangebracht.

Conclusie: Een minimalistische tuin, met super effecten, door het lijnenspel en materiaalkeuze.